Angajatii de la Google cer companiei sa nu mai comunice cu politia

Peste 1.600 de lucratori Google au semnat o scrisoare deschisa prin care se cere companiei sa nu mai vanda tehnologia politiei. Adresata CEO-ului Sundar Pichai, petitia face referire la protestele aflate in derulare impotriva rasismului si a brutalitatii politienesti declansate de moartea lui George Floyd si numeste Google drept „profitarea sistemelor rasiste”.

„Vrem ca Google sa faca pasi reali pentru a ajuta la demontarea rasismului”, spune scrisoarea, care circula la Google inca de miercuri. „Noi, ca societate, am trecut de punctul de a spune ca„ Black Lives Matter ”este suficient, trebuie sa ne aratam in gandirea noastra, in cuvintele noastre si in actiunile noastre ca viata lor conteaza pentru noi.”

Mai exact, scrisoarea se refera la utilizarea Google Suite G de catre Departamentul de Politie Clarkstown din New York – o organizatie care a fost trimisa in judecata pentru supraveghere ilegala a activistilor Black Lives Matter. De asemenea, scrisoarea condamna Google pentru ca a ajutat indirect fortele de ordine sa foloseasca drone pentru a urmari imigrantii si a donat politicienilor rasisti.

Google nu a tacut complet in urma protestelor. La inceputul acestei luni, Pichai a scris o alta scrisoare deschisa exprimand solidaritatea cu comunitatea persoanelor de culoare si anuntand ca Google va acorda 12 milioane de dolari organizatiilor care lucreaza pentru a rezolva inegalitatea rasiala. Saptamana trecuta a dezvaluit initiative de angajare a mai multor lucratori de culoare la toate departamentele, oferindu-le sprijin in cadrul companiei si a anuntat ca Google va acorda 175 de milioane de dolari in sprijinul proprietarilor de afaceri  de culoare si al solicitantilor de locuri de munca.

Cu toate acestea, lucratorii Google au subliniat pe buna dreptate ca compania nu poate pretinde ca le pasa de viata acestor persoane, ajutand si profitand simultan de structurile care le pun in pericol.

„Vrem sa fim mandri de compania pentru care lucram. Vrem ca, compania pe care o construim sa vorbeasca cu valorile noastre si cu modul in care vrem sa ne prezentam in lume”, se arata in scrisoare.

Tulburarile de munca la Google au dat anterior rezultate. In 2019, compania a refuzat sa-si reinnoiasca contractul cu Departamentul Apararii din SUA, dupa ce mii de lucratori au semnat o petitie in semn de protest, unii chiar demisionand. Conform contractului, Google urma sa foloseasca inteligenta artificiala pentru a imbunatati capacitatile de directionare ale dronei militare.

Aceasta noua petitie continua sa stranga semnaturi, desi ramane de vazut daca va fi intalnita o actiune similara.