Ce se va intampla cu tehnologia 5G in 2020?

Cu siguranta veti auzi multe despre 5G incepand cu anul 2020. Apple va lansa anul viitor iPhone-uri compatibile 5G, ceea ce inseamna ca multi dintre noi vom detine un dispozitiv care se poate conecta la acel standard mobil ultra-rapid fara fir pana la sfarsitul lunii septembrie a anului urmator.

Totusi, in mod surprinzator, nu toate retelele 5G functioneaza la fel. Intre 5G + AT&T, „Ultra-Wideband” 5G de la Verizon, reteaua T-Mobile si „True Mobile 5G” de la Sprint, termenii de marketing ai diferitilor transportatori pot face dificil sa spunem ce ce vor primi utilizatorii in materie de 5G.

Desi poate parea confuz, puteti separa practic acoperirea 5G in doua tabere: banda joasa / mijlocie si valul milimetric, cunoscut in mod obisnuit ca mmWave. Prima foloseste frecvente sub 6GHz, iar cea din urma depaseste acest prag. Oricum, 5G este mult mai rapid decat 4G LTE, ceea ce foloseste telefonul dumneavoastra acum.

Pentru a ajuta la eliminarea confuziei, iata cum putem separa tehnologiile:

  • 1G a permis apeluri vocale analogice cu primele telefoane mobile;
  • 2G a facut lucrurile digitale si a introdus mesaje text;
  • 3G a adus telefoane online;
  • 4G a facut ca internetul pentru telefoane inteligente sa fie suficient de rapid si de incredere pentru a face lucruri precum videoclipuri HD;
  • 5G poate conecta mai multe dispozitive la retele mai puternice, cu o latenta mult mai mica decat 4G;

Gigantii din S.U.A. si 5G

Intr-un viitor teoretic cu o implementare robusta a 5G, lucruri precum masinile autonome ar putea folosi aceste retele pentru a comunica eficient intre ele. Pentru referinte viitoare, cei patru mari transportatori mobili din Statele Unite isi construiesc retelele 5G in moduri diferite. AT&T are atat o retea limitata de mmWave, cat si o retea cu banda joasa mai larg disponibila. Acelasi lucru este valabil si pentru T-Mobile, care tocmai a pornit reteaua cu banda joasa din jurul tarii pentru a merge impreuna cu o serie de zone de servicii superioare. In cele din urma, Sprint opereaza pe banda medie deocamdata, in timp ce Verizon s-a concentrat pe tehnologia mmWave.

Ce inseamna 5G prin orchii unui utilizator? In cele din urma, 5G cu banda joasa si mijlocie inseamna posibilitatea de a face descarcari ultra rapide de streaming sau de jocuri in timp ce sunteti in afara casei dumneavoastra, sau in timp ce sunteti de fapt in miscare.