Cum sa utilizati un Chromebook?

Chromebook-urile sunt usor de folosit, dar la fel ca orice computer cu ceva sfaturi, experienta ta de utilizare va fi mult mai buna.

Cand Google a introdus pentru prima data Chromebool-urile in 2011, mi s-a parut o idee ridicola. Un laptop care poate rula doar un browser? Cine vrea asta? Insa, in timp, aplicatiile web au devenit mai puternice si mai capabile, in timp ce Google a imbunatatit constant experienta Chrome OS.

Apoi, Google a mers si mai departe si a adaugat posibilitatea de a rula aplicatii Android, si inca mai departe cu aplicatii desktop Linux.

Toate acestea inseamna ca Chromebook-urile din 2019 si 2020 nu sunt nimic asemanator cu experienta originala. Astazi, Chrome OS este un sistem de operare modern, care ofera un browser web de prima clasa, flexibilitatea aplicatiilor mobile si o experienta desktop intr-o singura caseta. Poate satisface nevoile aproape a tuturor utilizatorilor, cu exceptia notabila a celor care au nevoie de editare video sau imagine avansata.

Chrome OS are unele asemanari de baza cu alte sisteme desktop. La fel ca Windows, Linux si OS X, exista o zona desktop pe care o puteti personaliza cu propria imagine de fundal. Dar spre deosebire de desktopul din alte sisteme, nu puteti plasa fisiere aici. Este doar un spatiu vizual unde puteti aranja ferestrele deschise.

Cand deschideti o aplicatie, aceasta se va deschide intr-o noua fereastra daca este o aplicatie Android, o aplicatie desktop sau o aplicatie web pe care ati configurat sa o lansati in propria fereastra. In caz contrar, deschideti o fila in browserul principal. Ferestrele deschise pot fi redimensionate sau impartite pentru a ocupa jumatate de afisare ca in alte sisteme, desi unele aplicatii desktop Linux pot sa nu raspunda la aceste comenzi.

Probabil ca veti observa imediat ca tastatura dvs. are o pictograma de cautare unde ar trebui sa fie tasta de blocare. Aceasta cheie de cautare este o modalitate de a cauta dispozitivele, aplicatiile si web-ul intr-un singur loc. Este, de asemenea, o modalitate de a vedea fiecare aplicatie din sistemul tau.

Pentru inceput, atingeti tasta si apare o caseta Google Assistant in partea de jos a ecranului cu unele aplicatii folosite recent. Faceti clic pe sageata orientata in sus deasupra casetei de cautare pentru a obtine o imagine a tot ceea ce aveti disponibil.

Majoritatea aplicatiilor vor aparea aici la fel cum ar fi pe un telefon Android, dar aplicatiile Linux sunt grupate.

O aplicatie Chromebook critica pentru sistem este Fisiere. Acesta este managerul de fisiere Chrome OS care va permite sa accesati fisierele salvate pe sistemul dvs., sa vizualizati continutul unui folder ZIP sau sa accesati elemente din Google Drive.

Cand deschideti Chromebook-ul pentru prima data, veti vedea mai multe pictograme de aplicatii asezate in partea de jos a ecranului. Aceasta zona se numeste raft si imita bara de activitati Windows. Chrome OS Raft arata ce aplicatii ruleaza si ofera o modalitate usoara de a lansa aplicatii.

Pentru a va face Chromebook-ul propriu, veti dori sa adaugati aplicatiile utilizate in mod obisnuit in raft si sa le eliminati pe cele pe care nu le utilizati. Pentru a scapa de ceva, treceti indicatorul mouse-ului peste pictograma aplicatiei in cauza, atingeti touchpad-ul cu doua degete (echivalentul unui clic dreapta) si selectati Desfaceti din meniul contextual care apare.

Pentru a rearanja aplicatiile de pe raft, faceti clic si trageti-le in pozitia dorita.

Pentru a deschide un Chromebook, trebuie sa va conectati cu parola contului dvs. Google. Este destul de usor, dar daca aveti un telefon Android, acest proces poate deveni si mai usor. Telefonul dvs. va poate debloca automat computerul fara parola prin Bluetooth.

Acestea sunt doar cateva din caracteristicile Chromebook.