LCD VS. LED VS. OLED VS. QLED

Cand vine vorba de televizoare, acestea s-au dezvoltat la fel de mult ca si smartphone-urile si gadget-urile de pe piata. Cel mai important lucru de stiut este ca exista intr-adevar doar doua tipuri de tehnologie de afisare a televizorului: LCD si OLED. Ecranele LCD nu produc lumina proprie, astfel ca au nevoie de un sistem de lumina de fundal pentru a le aprinde, creand astfel o imagine.

Variantele anterioare de televizoare LCD aveau becuri fluorescente compacte care formau iluminarea, dar astazi se utilizeaza LED-uri. In cativa ani, ceea ce noi numim un televizor cu LED-uri se poate schimba, dar deocamdata ramane ca si pana acum. Televizoarele OLED produc o lumina proprie (nu este nevoie de lumina de fundal), astfel incat acestea nu sunt doar mult mai subtiri decat televizoarele cu LED-uri, dar ofera si niveluri negre si contrast mai bune, unghiul de vizualizare fiind mai bun decat televizoarele LED.

O alta variante sunt cele QLED. Se pare ca televizoarele QLED sunt si televizoare LCD, doar lumina de fundal cu LED-uri dintr-un televizor QLED (comercializat in primul rand de Samsung) straluceste printr-un material numit puncte quantum. Punctele cuantice sunt o tehnologie care corecteaza culoarea albastra a culorilor LED pentru a obtine o lumina alba mai pura.

Acest lucru, la randul sau, ajuta un televizor sa furnizeze mai multe culori mai profunde si mai precise decat este posibil cu cele mai multe panouri LCD de baza care utilizeaza cele mai multe televizoare LED. Acest lucru le pune in concurenta foarte stransa cu OLED. In functie de preferinte, cu siguranta veti gasi un model de televizor care sa se potriveasca asteptarilor si bugetului ales.