Noul update de la Microsoft Edge modifica parolele

Browserul web dezvoltat de Microsoft a anuntat ieri intr-un post de pe blog ca utilizatorii nu mai au nevoie de parole pentru a se conecta la site-urile lor preferate. Tot ce au nevoie este noul autentificator web al Microsoft pentru a intra, care se bazeaza pe amprentele digitale, recunoasterea faciala si PIN-urile speciale.

Aceasta caracteristica noua accesibila prin Windows Hello este asemanatoare autentificatorilor Google si Firefox, care au fost lansate cu luni in urma. Deci, in timp ce este revolutionar pentru Microsoft, compania tehnologica este destul de departe in urma. Nu e de mirare ca Edge detine doar 4,19% din cota de piata de la data publicarii.

Microsoft a lansat acest lucru ca parte a campaniei sale web fara parole, bazandu-se pe ideologia companiei ca parolele sunt un „model de securitate vechi”.

Dar parolele sunt greu de retinut si sunt fundamental nesigure – adesea reutilizate si vulnerabile, se arata in anuntul scris de doi dintre managerii de programe ai companiei.

Cu ajutorul autentificarii pe Web, utilizatorii Microsoft Edge se pot conecta cu chipul, amprenta, PIN-ul sau dispozitivele FIDO2 portabile, utilizand legitimatii puternice pentru public in loc de parole.

Natura pur autentica a Web Authenticator inseamna ca daca cineva primeste dispozitivul, interlocutorul nu are cum sa intre, deoarece nu mai exista un sistem pe care sa-l acceseze dispozitivul. Intregul sau proces de securitate este, in esenta, externalizat de Microsoft ca terta parte.

Microsoft cu cateva saptamani mai devreme a publicat chiar si un ghid de dezvoltatori web cu privire la modul de codificare a unui astfel de instrument de securitate.

Autentificarea Web pe Microsoft Edge va deveni disponibila pentru toata lumea odata ce Microsoft va livra Windows 10 versiunea 1809, prevazuta sa se lanseze inainte de sfarsitul anului.