Noutati despre Windows

Sistemul de operare ramane popular si continua sa vada un program de actualizare constant, cum ar fi actualizarea din mai mentionata. Aceste imbunatatiri gratuite au facut ca actualizarile MacOS ale Apple sa fie mai putin impresionante.

Totusi, tonul Microsoft s-a schimbat in ultimii ani. Windows-ul a fost mentionat mai putin. Azure, serviciul de cloud computing al companiei, a fost mentionat mai mult. Constructia 2019 marcheaza terminarea acestei tranzitii.

Ferestrele nu au luat doar un loc din spate. Nu prea au fost mentionate. Si cand a fost, accentul nu a fost pus pe noile caracteristici Windows, ci pe modalitatile in care diferitele servicii cloud ale Microsoft pot imbunatati sau functiona alaturi de Windows.

Microsoft a facut mare lucru in privinta modului in care investitiile sale in tehnologie cloud precum Microsoft Graph au fost platite intr-o experienta de cautare mai buna, care functioneaza pe mai multe dispozitive. Poate trage direct de la propriile date, dar si de la orice companie sau organizatie din care face parte. Oricine a petrecut o ora incercand sa descopere un formular sau un document ascuns intr-un folder de companie partajat stie cat de utila poate fi aceasta.

Cautare va functiona cu Windows 10, desigur – dar noile caracteristici sunt relevante numai daca sunteti parte dintr-o organizatie mare care s-a abonat la Microsoft 365. Utilizatorii de acasa si organizatiile care nu sunt clienti Microsoft 365 nu vor vedea (daca exista) diferenta.

Este aceeasi poveste cu Microsoft Identity, platforma de securitate a companiei fara parole. Puteti sa va conectati la mai multe dispozitive si aplicatii folosind doar chipul sau amprenta dvs., fara a se pierde intre ele. Dar aceasta se adreseaza intreprinderilor si aplicatiilor interne. Utilizatorii Windows 10  de acasa nu vor vedea un beneficiu.

Schimbul a fost resimtit si in catalogul sesiunii Build. Doar 30 dintre sesiunile Build 489 se concentreaza pe Windows, iar cateva dintre acestea sunt legate de browser-ul Edge, nu de Windows un intreg. Singura victorie notabila pentru tocilari de la Windows la Build 2019 a fost noul Windows Terminal, care acum accepta tab-uri, personalizare vizuala si chiar emoji. Cu toate acestea, este o victorie minora si ingusta care se aplica numai programatorilor si fanilor celor mai puternici.

Chiar si browserul web Edge se deplaseaza pentru a se concentra asupra serviciilor Microsoft cloud. Din nou, numeroase caracteristici noi care au fost afisate (cum ar fi integrarea Cautarii si noua fila Internet Explorer) vizeaza intreprinderea tinta, si nu utilizarea personala.

GOODBYE DESKTOP, HELLO CLOUD
Windows 10 este inca un sistem de operare desktop foarte bun. La Build 2019, totusi, a devenit altceva in intregime. Windows nu a fost prezentat ca o fundatie pe care software-ul a fost construit. In schimb, a fost doar un alt portal in lumea mai larga a serviciilor Microsoft cloud, care au inlocuit Windows ca fundatie. Reprezinta o schimbare in modul in care o multime de oameni folosesc astazi computerele, chiar si cei care ruleaza un sistem de operare puternic, cum ar fi Windows 10.

Windows nu mai este regele sistemelor de operare desktop, dar tronul ramane vacant in absenta acestuia.