WhatsApp Pay incepe faza de lansare in India, primeste licenta NPCI

WhatsApp Pay, care este pana acum disponibil pentru utilizatorii din India sub un pilot, a asigurat o licenta de la National Payments Corporation of India (NPCI) pentru a da startul unei defunctii in trepte in tara, potrivit unui raport al mass-media. Noua dezvoltare ar permite WhatsApp sa isi dezvolte serviciul de plati care foloseste Interfata de plata unificata (UPI) a guvernului pentru a permite tranzactiile mobile.

Compania detinuta de Facebook a declarat ca ofera WhatsApp Pay pentru 1 milion de utilizatori din India in 2018, ca parte a testarii beta, cu toate acestea, nu a reusit sa lanseze oficial serviciul din tara din cauza intarzierii in aprobarea regulamentara.

Prima faza a lansarii WhatsApp Pay va aduce serviciul de plata prin intermediul aplicatiei de mesagerie instantanee pentru 10 milioane de utilizatori din India, relateaza Business Standard. Se spune ca serviciul a orimit joi licenta de la NPCI, care a fost prima dintre unele aprobari de reglementare necesare pentru lansarea oficial WhatsApp Pay in tara.

„In asteptarea altor puncte de conformitate, platforma de mesagerie va putea face o derulare completa”, a spus o persoana cunoscuta in dezvoltare, asa cum este citat de cotidianul englez.

Dezvoltarea completa ar face WhatsApp Pay unul dintre cele mai mari servicii de plati mobile din India, avand in vedere faptul ca WhatsApp are deja peste 400 de milioane de utilizatori in tara.

WhatsApp a inceput testarea serviciului sau de plati printr-o proba desfasurata in februarie 2018. De atunci, aplicatia de mesagerie instanta a oferit utilizatorilor sai o optiune de „plata” pentru a efectua plati UPI, alimentate de ICICI Bank.

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, le-a spus analistilor ca WhatsApp Pay va fi lansat in mai multe tari in urmatoarele sase luni. Executivul a aratat si anul trecut la lansarea iminenta a WhatsApp Pay in India. Mai mult, alaturi de India, Facebook isi propune sa-si aduca serviciul de plati prin WhatsApp in alte piete in curs de dezvoltare, inclusiv Brazilia, Indonezia si Mexic.

Unul dintre motivele principale ale intarzierii in lansarea WhatsApp Pay in India este numarul de probleme de conformare a datelor pe care Facebook trebuie sa le abordeze. Guvernul indian si Banca de rezerva a Indiei (RBI) si-au exprimat ingrijorarea cu privire la unele caracteristici ale WhatsApp. Expertii cibernetici din tara au considerat WhatsApp Pay ca o amenintare la ecosistemul bancar digital indian – in special atunci cand se uita la unele dintre vulnerabilitatile recente gasite in aplicatia de mesagerie.

WhatsApp Pay ar da o lupta grea pentru platforme precum Amazon Pay, Google Pay si Paytm, sustinute de Alibaba. De asemenea, ar stimula tranzactiile bazate pe UPI in tara, care au atins nota de 1,3 miliarde in decembrie – cu o crestere de 111 %/ an (an).

Un raport publicat de KPMG in august anul trecut a spus ca platile digitale in India cresc cu o rata anuala de crestere (CAGR) de 12,7% in numarul tranzactiilor fara numerar. Poarta de plata online RazorPay intr-un raport separat a evidentiat faptul ca India a observat o crestere masiva de 383 % a platilor digitale din exercitiul financiar 2018 pana in anul financiar 2019.

Toate acestea arata un potential semnificativ de crestere pentru WhatsApp Pay in India. Cu toate acestea, nu este clar cum Facebook ar convinge autoritatile de reglementare din tara cu privire la problemele in curs de conformare a datelor.